Burgonyafánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya,
  • 25 dkg liszt,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 dkg élesztő,
  • kevés tej,
  • 1 evőkanál olaj,
  • só,
  • sütéshez olaj.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben a szokásos módon megkelesztjük, majd jól összedolgozzuk a liszttel, burgonyával, tojássárgákkal, és a sóval. Annyi langyos tejjel dagasztjuk, hogy könnyű, kelt tészta keménységű legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és 1 óra hosszáig letakarva pihentetjük. Utána bő forró olajban szép pirosra sütjük. Sütés közben gömbölyűre duzzadnak, ha nem túl sűrűn rakjuk a serpenyőben maguktól is megfordulnak